
محققان دانشگاه صنعتی اصفهان با خالصسازی آزمایشگاهی نانورس، این نانوذرات را بهعنوان یک حامل دارویی و غذایی معرفی کردند؛ ضمن آنکه در حوزه تولید بستهبندیهای نانویی نیز کاربرد دارد.
به گزارش ایسنا، نانورسها، کانیهایی هستند که حداقل یکی از ابعاد آنها در حد نانومتر است. این مواد به دلیل ارزانی و در دسترس بودن، توجه زیادی را در زمینه فناوری نانو به خود جلب کردهاند. همچنین اندازه کوچک این مواد، آنها را قادر ساخته تا با دیگر مواد موجود در بازار فناوری نانو رقابت کنند.
مونت موریلونیت یک نانوذره رسی است که عمدهترین فاز موجود در بنتونیت را تشکیل میدهد. این نانوذره با ابعاد حدود ۱۰ آنگستروم و با برخورداری از خواص منحصربهفرد کاربردهای مختلفی در صنعت و تحقیقات یافته است.
پژوهشگران دانشگاه صنعتی اصفهان امکان استفاده از این ذرات ارزان قیمت را در تحقیقات اخیر خود مورد بررسی قرار دادند.
مژگان اکبری علویجه با اشاره به کارایی منحصربه فرد نانورس به عنوان نانوحامل، گفت: نانورسها از جمله مواد معدنی هستند که به دلیل خواصشان قابلیت این را دارند که در حوزه دارورسانی مورد استفاده قرار گیرند.
وی از جمله این خواص را حفاظت دارو از تخریب و افزایش جذب آنها ذکر کرد و ادامه داد: در پژوهش حاضر با اعمال فرایند خالصسازی و اصلاح سطحی بر روی نانورس، تلاش شده است تا با ایجاد تغییرات بر روی سطح این نانوذرات سودمند، کارایی آن بهعنوان یک نانوحامل بهبود داده شود.
اکبری خاطرنشان کرد: ذرات نانورس ذراتی کاملا خنثی هستند و هیچگونه ضرری برای بدن ندارند؛ همچنین این ذرات یک ضد سم قوی هستند که از خصوصیات جذبی بسیار بالایی برخوردارند. بنابراین، مهمترین نکته در استفاده از نتایج این طرح کاهش میزان مصرف دارو و در پی آن کاهش هزینه و آلودگی زیست محیطی ناشی از تولید و مصرف دارو است.
محقق طرح به بیان جزئیات این طرح پرداخت و یادآور شد: برای این منظور نانورس مونت موریلونیت به سه روش مختلف خالصسازی شده و برای بررسی میزان خلوص آن قبل و بعد از خالصسازی از روش پراش پرتو ایکس استفاده شده است.
وی با بیان اینکه از میکروسکوپ الکترونی روبشی بهمنظور بررسی ساختاری نانورس اصلاحشده استفاده شد، اظهار کرد: در مرحله بعد توانایی نانورس اصلاح شده در جذب ویتامین ب۱۲ مورد ارزیابی قرار گرفت.
این محقق دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به نتایج به دست آمده، گفت: نتایج به دست آمده نشان داد که میزان خالصسازی نانورس با استفاده از یکی از روشهای خالصسازی به حدی بوده که نانورس اصلاحشده توانسته است ۹۷ درصد ویتامین B12 موجود در محلول را جذب کند و از طرف دیگر استفاده از روشهای مختلف اصلاح و خالصسازی باعث جذب ویتامین B12 در مکانهای مختلفی از نانورس است که این باعث میشود اهداف بعدی از جمله رهاسازی دارو و مقاومت آن در شرایط مختلف قابل کنترل شود.
این محقق با بیان اینکه منابع عظیمی از بنتونیت به عنوان ماده اولیه تولید نانورس در دسترس است، افزود: در حال حاضر دو شرکت با نامهای southern clay و Nanopore نانورس را به صورت تجاری تولید میکنند و در ایران مورد مشابهی وجود ندارد.
به گفته وی، بررسیها برای اجرای یک طرح نیمه صنعتی تولید نانورس در ایران با ظرفیت ۲۰۰ کیلوگرم در روز نشان میدهد که هزینه تولید هر کیلو نانورس بین ۵ تا ۷ هزار تومان است. این در حالی است که هر کیلوگرم نانورس در بازار به قیمت ۳۰ تا ۵۰ هزار تومان به فروش میرسد. بنابراین میتوان به این نانوذره بهعنوان یک نانوحامل قدرتمند، ارزان و پرسود، امید داشت.
این محقق یادآور شد: از این نانو ذرات ارزان قیمت میتوان در حاملهای غذایی و دارویی و همچنینن بستهبندیهای نانویی بهره برداری کرد.
این طرح با همکاری دکتر مهدی نصیری سروی عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان و مژگان اکبری علویجه و زهرا رمضانی آفارانی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد این دانشگاه اجرایی و نتایج آن در مجله Food Chemistryبا ضریب تأثیر ۴٫۰۵۲۲ منتشر شد
دیدگاه بگذارید
اولین نفری باشید که دیدگاه میگذارد